Dagelijks Woord

Afval scheiden en recycling


In Ostfriesland is het zeer goed en duurzaam geregeld wat de afvalverwerking betreft. Ze lopen hier op dit gebied voor ten op zichtte van Nederland. Mede doordat men hier al vele jaren het afval keurig scheidt en deftig weet te recyclen. Toen het in Nederland nog niet eens bestond, hadden ze er hier al oog voor. 

Wij hebben hier trouwens geen "afvalbakken" maar "afvalzakken". Iedere kleur zak staat voor een gesorteerde groep met afval. Je kunt deze zakken bij de meeste supermarkten verkrijgen.

En zo behoren wij het afval dus te scheiden:
LINK (klik)

Wat ook een grappig detail is... Je ziet hier de meeste mensen die aan het winkelen zijn keurig rond wandelen met rieten manden, stoffen tassen, netjes en al dat gesnor meer. Men is hier helemaal ingesteld op het gegeven dat je zo min mogelijk afval wil produceren!

En dan zouden we nog vergeten dat je hier in de supermarkten geen (nauwelijks) voorverpakte of gesneden verse groenten aantreft. Dat scheelt een hoop verpakkingsmateriaal.

Al met al bij elkaar opgeteld vinden wij dat ze hier door de jaren heen echt een goede "groene ontwikkeling" hebben doorgemaakt. Dat is positief en noemenswaardig!

Want als je tot je door laat dringen hoe de oceanen vol raken met plastic :-( Hoe ons drinkwater met de dag "vuiler" wordt en de dieren sterven door ons hoge plastic-verbruik... Dan moet er toch wel iets veranderen in de wereld. En dat doe je door te beginnen in je eigen huis, want alle kleine beetjes helpen...

Een warme groet uit ons hart & de Ostfriese boerderij

PS. De foto's laten een oude schuurdeur zien. Deze is gemaakt van oude doorleefde planken, je ziet de verschillende verflagen nog zitten. Over recycling gesproken... 

Share this: