Dagelijks Woord

Anatot-goud *Verzorgende lichaamsboter met bijenwas*


We zijn hier dol op de iets meer zelfvoorzienende huishouding. 100% hier voor gaan is verre weg niet haalbaar. Maar er lekker over dromen en het binnen de mogelijkheden die voorhanden zijn te proberen, dat geeft plezier :-)

Het ideaal is toch wel om zoveel mogelijk lokaal te kopen, uit de eigen tuin te oogsten of uit de omgeving (natuur) te verzamelen. Waarbij "zelf -maken" hoog op het wensenlijstje staat.

Zo werd er hier gekookt met heuse bijenwas, het was een schitterend geschenk van onze buurman de imker :-)

De bijenwas werd "au-bain-de-marie" gesmolten door middel van een grote soeppan te vullen met kokend water er hier een kleinere pan in te hangen. De was ging in de kleine pan en het smelten ging verder vanzelf. Door de gesmolten was direct door een koffiefilter te gieten werd de was gezuiverd van vuil. De gesmolten was stolde direct weer. Het werd gewogen (45 gram), deze hoeveelheid bepaalde het gewicht voor de overige ingrediënten. 

De overige ingrediënten bestonden uit gelijke delen biologische kokosolie (45 gram), koolzaadolie (45 gram), een snufje kaneel en een eetlepel honing.      

De gewogen was werd wederom gesmolten, hier werden kokosolie en koolzaadolie aan toegevoegd. Dit alles werd goed gemengd door voortdurend te roeren. Tegen het einde werden de honing en een snufje kaneel toegevoegd. Het geheel werd geroerd tot het product geheel bekoeld was (roeren tot bekoelen). 

Het resultaat was een geweldig mooie (ietwat vaste) lichaamsboter die de droge huid verzorgt en heerlijk zacht maakt. Ook is het perfect te gebruiken op de lippen. Eventuele eczeemplekjes varen er ook bijzonder wel bij.

Omdat er geen water is toegevoegd kun je de bereiding 6 maanden bewaren in de koelkast. Als de boter wordt aangebracht smelt het door de temperatuur van de huid en wordt het product goed smeerbaar.

Een stukje Anatot-goud werd geboren :-) 

Misschien zijn er onder jullie ook wel liefhebbers voor het maken van dergelijke producten. Wie weet... :-) 

Een warme groet uit ons hart en het veenhuisje... 

Share this: