Dagelijks Woord

Onze tante is ook verkouden


"Tante" is onze bruine legkip; de liefste wel te verstaan! Ze legt dagelijks een prachtig mooi bruin ei. Maar de laatste dagen legt ze eieren met dikke ribbels en vouwen erin. Na wat onderzoek blijkt dat tante lijdt aan een "Infectieuze Bronchitis", die ze heeft opgelopen loopt via de wind en of door de mensheid (aldus het kippenforum.nl).

Lees hieronder (klik) meer over deze kippenaandoening:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Infectieuze_bronchitis 

Kuch... en laten wij nu bronchitis, keelontsteking en een straffe griep doormaken. Nu waren wij de eerste in de rij die ziek werden (de mensheid dus) en daarna onze kip.

Wat ook opvalt is dat onze tante altijd al wat gevoelig voor longproblemen (slijm) is; we kennen haar eigenlijk niet anders. Toch waren de eieren voorheen altijd normaal. Echt ziek hebben wij haar nog nooit meegemaakt.

Nog even voor alle duidelijkheid; wij waren eerst ziek en niet de kip! 

Misschien kan het andere kippenliefhebbers ook helpen; je kunt als mens kennelijk virussen overdragen op je kippen.

Maar nu is de vraag; hebben wij onze virussen overgedragen op de kip? Of hebben wij heel per ongeluk iets anders  overgedragen; een typisch kippenvirus? Bijvoorbeeld door onze schoenen via andere kippen die hier in de buurt scharrelen (buurkippen). Of was het de wind... Hebben wij er überhaupt wel iets mee te maken? Heel misschien was het gewoon toeval dat zo samen kwam.

We zullen zien hoe het afloopt met Tante. Een effectieve behandeling bestaat er niet; soms overweegt een dierenarts toch een antibioticum. Al doodt een antibioticum slechts bacteriën en geen virussen van deze aart.

Wel bestaat er een profylaxe door middel van diverse vaccins. Dit wordt met name bij grootschalige kippenboerderijen toegepast.

Afwachten maar weer... Het zou wel heel sneu zijn als we onze "Tante" hieraan zouden verliezen :-( 

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...


Share this: