Dagelijks Woord

Appelringen drogen


We zitten nog altijd in de "appeltijd" :-) En voor je het weet ben je weer uren zoet met schillen, klokhuizen eruit boren en schijfjes snijden. 

Normaal gesproken zouden wij van gekochte appels niet zo snel gedroogde appelringen maken. Zoiets loont alleen als je een hele berg met eigen oogst hebt. Of je hebt er veel gekregen en je kunt er niet tegenaan eten. Ook maken wij ze alleen van onbespoten appels.

Wat echt ontzettend lekker is, om er een beetje (biologische) citroensap overheen te sprenkelen voor het drogen. Het voorkomt dat de appel diep bruin wordt, maar het geeft bovenal een verrassende smaak aan de appel. Uiteraard is dit niet perse noodzakelijk.

In het verleden probeerden we ze te drogen boven het brandende fornuis. Dat is op zichzelf een heel goed idee! Alleen branden wij het fornuis nog niet langdurig achtereen, de temperatuur buiten is gewoon nog niet laag genoeg. En dan kun je er zeker van zijn dat die appelringen snel zullen gaan schimmelen. Het is namelijk best een hele kunst om zonder apparaat de boel goed gedroogd te krijgen.

Daarom hebben wij dit keer onze "StΓΆckli" (voedseldroger / appelringen drogen bij 70 C in 6 tot 8 uur) maar weer eens van stal gehaald. Gelukkig is ze zuinig in verbruik van elektriciteit en redelijk snel :-)

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje

Share this: