Dagelijks Woord

Plattelandsromantiek (donker)


Vandaag nemen we jullie mee in het donker van de avond & nacht op het platteland...

Jullie zullen wel denken; wat valt daar nu over te schrijven? Is dat dan echt zo anders als in de dorpen en de steden?

Maar het zal jullie nog verbazen wat er op het platteland waar te nemen is als het daglicht ten onder gaat en is. Het verschil met de dorpen en de steden ten opzichte van het platteland is de hoeveelheid licht die de mens laat branden! Hoe meer licht er ontstoken word des te minder wilde dieren zich laten zien en hoeveel te minder je de sterrenhemel kunt bewonderen.

Hoe gaat dat hier op en rondom Anatot?

Het eerste wat opvalt bij het vallen van de avond zijn de grote groepen met wilde ganzen die overvliegen. Ze zijn onderweg naar hun slaapplek vanaf het moment dat de zon gaat zakken. Dat slapen doen ze aan het water, die grappige platvoetjes zetten ze het liefst op het slikkerige wad of zelfs een klein beetje in het water. Wie zou dat nu niet willen, zo dicht overnachten aan of zelfs in de kust :-)

Ook worden de vele reigers die dit gebied telt actief als het gaat schemeren. Ze nemen de benen vanuit het weidelandschap om vervolgens te gaan slapen in hoge bomen. En dan uiteraard het liefst in ons kleine sparrenbos :-) Geloof ons, daar kan soms echt geen reiger meer bij! Het bosje fungeert als reiger-herberg :-)

Verbaas je hier ook vooral niet als je van heel dichtbij muizen, ratten en steenmarters ziet rennen. Uiteraard schieten ze weg bij het zien van mensen. Reken maar dat die uit hun schuilplaatsen komen als het donker is. 

Meneer vos en zijn trawanten blijven het liefst in "het Nationalpark" voor het veenhuisje. Maar tot onze schrik hebben we de afgelopen maanden wel eens vossenpoepjes weten te determineren in het gras direct rondom het huisje. Gelukkig hebben ze hier voor het huis een soort lopend buffet tot hun beschikking door de vele fazanten en trekvogels. Anders zouden onze ganzen en kippen nog in gevaar komen... :-(Natuurlijk gaan de uilen roepen! In het voorjaar hoor je ze alleen wat meer dan nu. Vanwege de voorjaarskriebels klinkt er dan een luide roep door het donker. Logisch, het is alleen bedoeld om indruk te maken op andere soortgenoten. Niet op ons hoor :-) Inmiddels weten we zo de plekjes waar je ze kunt zien en horen. Het is trouwens echt helemaal geweldig om ze te zien vliegen. Er zit er zelfs 1 bij die de voorkant van ons veenhuisje als thuisbasis heeft. Regelmatig vliegt deze uil vlak langs de ramen. Een keer deed het beestje zelfs een poging om in de vensterbank te gaan zitten. Uiteraard zit hij ook hoog in de nok de vliegende muizen (vleermuizen) te bespioneren. Maar gelukkig voor hen dromen die op dit moment van zwoele zomers vol dikke muggen fijn onder onze dakpannen :-) Die houden daar namelijk een kostelijke winterslaap...

Langs de weg is een fietspad gelegen. Dit pad heeft tot een uur of tien kleine straatlantaarns. Daarna gaan ze uit. Sowieso is het langs de weg altijd donker. Maar als alle verlichting is uitgeschakeld kan het genot van het turen naar de sterrenhemel beginnen. Wat zich daar allemaal afspeelt is met geen pen te beschrijven, zo mooi! In de zomer is dit helemaal geweldig... Dan kun je zo fijn op een matje gaan liggen in het gras en eindeloos staren in het hemelse schouwspel van de talloze lichtjes.

Als dat geen plattelandsromantiek is... :-)

Donker

Omdat het daglicht slapen gaat
neemt het duister het WAAR
Op kousenvoeten komt hij op  
om het stokje over te nemen met een zacht GEBAAR

Steeds dieper tot zeer intens
kleurt hij de hemel DONKER
Hoffelijk vang het feest van de nacht aan
als een adellijke JONKER

Dan is daar het moment
dat de hemelse lichtjes mogen BRANDEN
Sterren wel genaamd
ze nemen dit groots uitspansel eens goed onder HANDEN

Zie daar er gaat een nieuwe wereld open
de ronde hemellichaampjes gaan twinkelend SCHIJNEN
Boordevol lichtgevend plasma en zelfs met gas gevuld
deze gasten van de nacht kun je niet ONDERMIJNEN

Zoveel schoonheid aan ons betoond 
duizelingwekkende weelde vol stralende PRACHT
Door de Hemelse Koning persoonlijk geschapen
en Hij noemde het donker de NACHT

O Heer van alles zover het oog reikt en daarbuiten  
dit groots geheel gaat ons mensen ver te BOVEN
De handen opheffend uit dankbaarheid
kunnen wij slechts aanbiddend LOVEN 

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...


Share this: