Dagelijks Woord

Plattelandsromantiek (leegte)


Gisteren openden we het begin van het thema "plattelandsromantiek"... In dit eerste bericht kun je lezen hoe dit onderwerp is ontstaan! 

Voor en achter ons veenhuisje beleven wij de schoonheid van de leegte... Hier kun je kijken in een lege ruimte zo ver je wilt. Er zijn weinig tot geen gebouwen aan de horizon. En de enkele boerderij die er staat geeft plezier aan het uitzicht. Zo'n "Hof" brengt het Ostfriese platteland tot leven op een heerlijke authentieke manier.

De aftekening van ronde baaltjes hooi of kuilgras brengen je bij de dieren. Die overigens nu allemaal op stal staan. Leger kan het hier op dit moment niet worden. Leegte is een kostbaar iets! Een schaars geworden goed hier op aarde. Gelukkig kent het platteland de leegte nog. 

Ook de wilde dieren kennen de leegte. Want vergis je niet hoor! De beestjes van buiten zitten heerlijk in dat voor ons op het oog zo lege doek verstopt. Slim zijn ze, die wonderlijke schepsels. Ze overleven in de leegte, door er op een haast doorzichtige manier een bestaan in te vestigen.

Als je een paar stappen terug in de tijd zou doen zou je ontdekken hoeveel leegte er is verdwenen. Daarom vandaag een vleugje romantiek uitgeschreven over het leven op het platteland, de plek waar "leegte" zich nog laat vinden.

Kent de leegte nadelen? Is die dan altijd even romantisch? Nee, dat zou niet realistisch zijn... Na de zondeval (zie het Bijbelboek Genesis) is alles anders geworden. We leven immers niet meer in de grote paradijstuin. Er is pijn en strijd binnen gedrongen in de schepping. Dat is niet altijd even goed zichtbaar, de lege plekken zijn immers niet allemaal goed te doorgronden. Toch mogen we het vertrouwen hebben dat God er over waakt! En er zal een dag komen dat dit lijden zal eindigen.

Wij zijn dankbaar voor de momenten dat we mogen genieten van de "leegte" op het platteland. Zo vlak voor en tussen de feestdagen door is het druk bij veel mensen. Heel misschien kan de leegte een beetje helpen om het teveel aan opgebouwde prikkels weer kwijt te raken :-) Zoek die leegte maar eens op en laat je verrassen!

LEEGTE

Leegte wat ben je heerlijk leeg
bijna niets is in hokjes ingedeeld, noch straat noch steeg
Leegte, je bent nooit verveeld of saai 
je bent ijzersterk en stekelig taai

Leegte, wat breng je een lieflijke rust
bij jou neem je waar als de dauw de morgen kust
Leegte, al wat het oog vinden wil lijkt zoek
je bent het ultieme stilte-boek

Leegte, je word door sommigen niet verstaan
de meesten willen je snel aan het opvullen gaan
Leegte, juist jij bent leeg op zijn best
je bent voor vele schepsels als een warm nest

Leegte, een enkele rustzoeker doet jou aan
weggerend uit een betonnen bestaan
Leegte, het was de Heer die jou ooit schiep
hemels vorm gegeven, het is maar hoe je het ziet

Leegte, in jou is zoveel te ontdekken
al die geschapen pracht vol lege vertrekken
Leegte, zoekt die maar eens op
en ontmoet jouw Schepper ten top

Leegte, je geschapen kunst ligt te wachten
hele dagen en soms zelfs koude nachten
Leegte, op het moment dat alles wordt bevrijd
komt daar een nieuwe hemel & aarde zonder pijn of strijd 

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...


Share this: