Dagelijks Woord

Zelfvoorziening & homesteading (was drogen)


Tijdens het voorjaar, de zomer en een deel van de herfst drogen wij de was aan de waslijn buitenshuis. Doordat er hier aan de Duitse kust behoorlijk wat wind staat hebben wij onze waslijn tot "Hemeldroger" gedoopt :-) Het is een pracht manier om de was gemakkelijk droog te krijgen.

Maar die tijd is voorbij :-( Daarom drogen we de was nu op een rekje aan de zijkant vlakbij het brandende fornuis. Naast het verwarmen van de woonkeuken & het koken, kan het fornuis dus ook prima gebruikt worden om de was bij te drogen. Er staat alleen wel altijd een stevige stoel voor het rek zodat deze niet om kan vallen en er brand kan ontstaan. Je wil niet weten hoeveel huizen er al zijn afgebrand door dergelijke ongelukken.

In victoriaanse tijd kende men een zogenaamd wasrek dat boven de kachel hing. Een fantastische uitvinding! Alleen is dit bij ons niet mogelijk aangezien ons plafond niet hoog genoeg is in de woonkeuken. Er moet immers voldoende afstand zijn tussen de te drogen was en de brandende kachel. Anders loopt ook zo'n was-droog-avontuur slecht af :-(

Was drogen in slecht verwarmde ruimtes binnenhuis in de late herfst of winter zorgt voor vocht- en eventuele schimmelproblemen. Ook wordt het altijd afgeraden om was te drogen in slaapkamers!

Voor ons persoonlijk is dit een mooie manier om de was te drogen :-)

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...
 

Share this: