Dagelijks Woord

Bonenburgers maken


Als we in de toekomst weer een moestuin hebben is het de bedoeling om daar behoorlijk wat bonen te gaan verbouwen die je kunt drogen. Naast het feit dat ze heel gezond zijn kun je er ook prachtige vleesvervangers van maken!

Velen gingen ons al voor, het internet staat er vol mee: "bonenburgers" :-)

Om alvast te oefenen voor straks werden er hier in ons veenhuisjes burgers gebakken met rode kidneybonen, dit keer uit blik. Ik gebruikte kruiden die we beiden erg graag eten en het resultaat pakte bijzonder smakelijk uit!

Benodigdheden bonenburgers vier personen:
-2 blikjes kidneybonen
-2 theelepels met kop Hidostaanse-kerrie-massala- kruiden
-2 theelepels met kop komijn
-2 theelepels chilipoeder
-zout naar smaak
-paneermeel om het iets vaster te maken
-1 ei (M)
-1 medium ui
-2 tenen knoflook
-beetje olie voor aanfruiten en bakken

*Spoel uitgelekte bonen uit blik af en dep droog
*Fruit fijngesneden ui + knoflook kort in pan met beetje olie
*Meng alle ingrediënten door elkaar
*Maal het geheel fijn met staafmixer tot gladde massa
*Schep hoopje bonenmassa op eetlepel
*Druk hoopjes in warme pan tot platte burgers met lepel
*Bak burgers aan weerszijden goudbruin

Stel het lijkt je leuk ze ook te maken? Hou er rekening mee dat de burgers niet zo buigzaam zijn. Je krijgt niet zo'n flexibele stevige burger als bij echt vlees. Ook worden er hier geen hulpstoffen gebruikt om ze beter te laten binden en dergelijke. Maar de smaak maakt alles goed!

In het verleden hebben wij alle benodigdheden zelf verbouwd behalve paneermeel, kerrie-kruiden en zout.

Misschien is het leuk om eens te oefenen op het samenstellen van burgers die nog meer zelfvoorzienend van karakter zijn. Het is het proberen waard. We houden jullie op de hoogte! Alleen zout wordt wat lastig om zelf te winnen :-) Of toch niet?

https://nl.wikihow.com/Zeezout-maken

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: