Dagelijks Woord

Heinz aan zijn eindje


Ja hoor... Onze Heinz de heizung (de centrale verwarming) is aan zijn eindje gekomen. Echt leuk is dat niet middenin de winter, al gebruikten we onze brullende vriend maar met mate. Soms was het wel handig. En dan met name tijdens ziekte of klussen in ruimtes die niet door onze houtkachels worden verwarmd. Vooral als er geverfd was in een kamer bleek Heinz de oplossing om de boel snel te laten drogen. Ook in de badkamer (in de winter) gaf Heinz een aangename warmte af wanneer dat echt nodig was... Ik moet eerlijk zijn, wij kunnen met weinig toe, eenvoudig leven heeft ons altijd al weten te boeien.

Maar wat doe je dan?


Onze droom is ten slotte altijd geweest minder afhankelijk te willen zijn. Dus ging de kogel door de kerk; we gaan leven zonder centrale verwarming! En dus zonder gas :-) Zie wat een leed al dat gas boren oplevert, zowel voor de mens als voor het milieu. Wij zijn er klaar mee... We gaan de luxe van Heinz opgeven voor de droom :-) Er komt dus geen nieuwe gasslurpende Heinz! 

Dat betekend ook dat we van verplichte contracten afkomen! Hier in Duitsland heb je naast het onderhouden van je ketel door een monteur ook de plicht de schoorsteenveger jaarlijks de "abgas" in ingewikkelde rapporten uiteen te laten zetten. Oftewel het hele verhaal rondom uitstoot en milieu. Een goed iets, daar niet van. Maar het kost ook behoorlijk wat! Op dat vlak ben je hier het dubbele kwijt in verhouding tot Nederland. Ook de prijs van gas is in Duitsland hoger dan in Nederland.  


Warm water hebben we via een speciaal apparaatje (durchlauferhitzer), dus dat is het probleem niet. Al gebruiken we ook dit apparaat weinig. Want in deze tijd staan er ketels op het fornuis te snorren :-) In de toekomst willen we graag een paar infraroodsystemen (schilderijen die warmte afgeven) aanschaffen, voor als de temperatuur echt onder nul zou komen. 

Maar voor nu gaan we fijn nog meer pionieren dan we al deden! Dat wil zeggen heerlijk bij de warme houtkachels zitten en ons leven daaromheen meer en meer inrichten. Nu echt voor de volle 100% :-) Kiezen is er niet meer bij; dat geeft eigenlijk best rust!


En dan ontdek je zo dingen... Normaal als we in de woonkamer bij de houtkachel zaten deden we de deur dicht. Dat doen we nog steeds wel als we daar echt zitten, maar als we rond lopen zetten we de kamerdeur open en wordt de gang plots ook aangenaam warm. In de keuken doen we hetzelfde. Alleen als we echt warm willen sudderen gaan de deuren dicht! Ook liggen er hier en daar kleden op de vloer, dat maakt het ook behaaglijk :-)

Geen zorgen, wij houden ons wel warm :-) Wordt vervolgd...

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: