Dagelijks Woord

Zelfvoorziening & homesteading (vrieskou)


Ja... van tijd tot tijd vriest het weer! Het mooie is dat deze vrieskou perfect gebruikt kan worden om verschillende dingen te ondernemen :-) Ook zijn er enkele aandachtspunten...

1)Vriezer schoonmaken.
Maak de vriezer schoon en zet de producten in een krat (evt. afgesloten) buiten. Na de sopbeurt kunnen de diepgevroren producten er even diepgevroren weer in terug als dat ze eruit kwamen.

2)Dekbedden luchten
Hang dekbedden zonder hoes overdag enkele uren buiten in de vrieskou. Diverse beestjes die wij met het blote oog niet waar kunnen nemen (onder andere huisstofmijten) sterven in de vrieskou.

3)Muffe kleding
Kleding die muf geworden is (bijvoorbeeld een wollen jas of trui) kun je perfect weer fris krijgen door ze te luchten in vrieskou. De muffe geur verdwijnt.

4)Woonhuis luchten en ventileren.
In de winter zijn we geneigd de boel lekker dicht te houden. Hierdoor loopt de hoeveelheid vocht in huis op. Vaak zie je het aan condens op de ramen en dergelijke. Hierdoor kunnen er zich schimmels gaan ontwikkelen. Door het huis op een koude dag even te luchten (ramen open) verdwijnt het vocht. Stijgt de temperatuur tot boven het vriespunt dan wordt het hier juist vochtig van! Dus alleen luchten bij warm en /of droog weer of bij vrieskou.

5)Koelkast uitzetten
Heb je in huis een onverwarmde ruimte? Denk aan een binnenschuur, een koude gang of een kelder. Bij vrieskou is de temperatuur in dit soort ruimtes vaak gelijk aan die van de koelkast. Dus zet de koelkast in zo'n geval uit en zet je te koelen producten in een afgesloten krat in zo'n ruimte. Dat bespaart energie!  

6)Zonnig en sterrenhemel
Bij vrieskou heb je vaak heldere luchten met als het meezit een zonovergoten landschap. Gebruik zulk weer overdag om een mooie wandeling buiten te maken. Het helpt je tijdens de wintermaanden om je vitamine D gehalte op peil te houden. Je weerstand en conditie varen er wel bij! Ook zijn de sterren prachtig te zien bij een kraakheldere nacht met vorst :-)

7)Dieren
Vergeet de dieren niet wat extra aandacht te geven tijdens vriezend weer. De drinkbakken van bijvoorbeeld kippen en buitenvogels kun je enigszins vorstvrij houden door ze uit de koude wind te houden (deels af te schermen) en ze van de grond te houden. Zet ze op iets van rubber of piepschuim. Sowieso moet je de dieren tijdens de vrieskou wat meer nalopen dan anders!

8)Auto
Leg een speciaal dekentje op de autoruit als de auto geparkeerd staat om te voorkomen dat de ramen bevriezen.

9)Kranen, waterleidingen en watermeter
Sluit de watertoevoer naar de buitenkraan af en of bescherm de kraan met isolerend materiaal. Het is ook goed de watermeter en waterleidingen te beschermen (isoleren) in koude kelders / onder de grond. 

10)Regenton
Plastic regentonnen gevuld met regenwater kunnen uit elkaar barsten door hevige vrieskou. Laat ze eventueel leeg lopen voor het gaat vriezen.

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: