Dagelijks Woord

Zelfvoorziening & homesteading (aanmaakhoutjes hakken)


Aanmaakhoutjes hakken is nu bij uitstek zoiets dat bij de meer zelfvoorzienende huishouding hoort! Voor alle duidelijkheid; wij leven hier NIET 100 % zelfvoorzienend. Dat is voor ons niet haalbaar in deze maatschappij / samenleving / woonomgeving. Maar in het klein pionieren wij er lustig op los met veel plezier :-) We hebben nog veel te leren en verheugen ons nog op veel stapjes in deze richting.

Stel...
Je wilt ook aanmaakhoutjes hakken om een vuur in een houtkachel of in een houtfornuis aan te steken. Misschien heb je iets aan deze tip?

Laatst viel het ons namelijk op hoe een man in Zweden in een documentaire zijn aanmaakhoutjes hakte. Oftewel; levensgevaarlijk! Hij hakte met een grote zwaai vlak naast de hand in een stukje hout. Wij leerden ooit om dat nooit op deze manier te doen...

Daarom hebben we er maar een filmpje aan gewaagd. Niet dat wij het perfect zullen doen, maar deze manier is wel iets veiliger dan wij laatst zagen. Het is ook een relatief eenvoudige manier om aanmaakhoutjes te maken. We doen dit al jaren zo en nu nog net een beetje meer dan anders doordat we Heinz onze brullende gasslurpende cv-ketel vaarwel hebben gezegd :-)
 Je schijnt trouwens hulpmiddelen te kunnen kopen om dit klusje te klaren. Maar het is natuurlijk veel leuker om dit gewoon zelf te doen, dan weer iets te moeten aanschaffen. Spullen heeft een mens bijna altijd teveel. Dit klusje is echt prima te klaren zonder verdere hulpmiddelen. Uiteraard heb je wel een scherpe kleine bijl nodig.

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: