Dagelijks Woord

Kaarsen en hun verhaal


Je zou er veel over kunnen schrijven; kaarsen! Kaarsen met hun licht zijn gezellig, helemaal tijdens de donkere dagen. Een uitgebreid verslag over kaarsen kun je hieronder lezen...

http://weekend.knack.be/lifestyle/beauty/de-ongezellige-waarheid-hoe-ecologisch-zijn-onze-geur-kaarsen/article-normal-786153.html

En dat zet dan weer aan het denken... Aangezien heel veel kaarsen in de goedkopere winkels gemaakt zijn van paraffine (aardolie en bruinkoolteer) is dat dus niet de beste keus om "gezellig" te branden. 

Dan zitten wij hier ook nog te spinnen dat het zo leuk zou zijn als je iets zou kunnen branden dat toch iets beter uit de bus komt + lokaler is dan paraffine?

Maar dat is ingewikkeld. Helemaal als je het bekijkt vanuit het iets meer zelfvoorzienende oogpunt. Kaarsen maken van bijenwas is bij ons niet mogelijk. Hiervoor heb je namelijk naast heel veel was ook stearine nodig. Stearine wordt veelal gewonnen uit rundervet. Al bestaan er ook planten waar je het uit schijnt te kunnen winnen. Voor een eenvoudige knutselaar als ons is dat niet te doen, dan hebben we het nog niet eens over het feit dat wij geen koeien slachten. We zijn immers de slager niet... Als je 100% bijenwas zou gebruiken stort je kaars in of krijg je enorme druipkaarsen.

Bijna helemaal lokaal zou het bij ons toch uitkomen op het branden van olielampen met koolzaadolie gewonnen uit koolzaad dat is gegroeid hier in de buurt. Dat is dus een mogelijkheid die best wel aanspreekt. Lampen met olie erin geven een bijzonder gezellig licht. Denk ook eens aan stormlantaarns, die kun je buiten ook ontsteken zonder dat ze uitwaaien.Of wat dacht je van koolzaadolie branden in citrusschillen? De mooie weblog van Green Evelien schrijft erover... 

http://www.greenevelien.com/blog/kaars-maken-van-sinaasappel 

Het enige wat ons dan tegenhoudt... We willen niet teveel fruit kopen dat van ver wordt ingevlogen. We proberen zoveel mogelijk met het seizoen mee te eten en soorten die hier in de buurt groeien te consumeren. Dat heeft persoonlijk dan weer meer onze passie. Maar als we ze in huis hebben zullen we dit voorzeker eens uitproberen!    

Aan de andere kant liggen de kringloopwinkels vol met kaarsen die mensen niet meer hoeven en zijn daar ook nog de restjes vet van de reeds gebrande kaarsen. Van vele restjes kaarsvet zou je redelijk eenvoudig weer nieuwe kaarsen kunnen smelten.

En zie nu deze dikke kaars eens staan? Het is een prachtige kaars met een heerlijke vintage uitstraling. We krijgen soms dit soort "tweedehands kaarsen" van de kringloop of rommelmarkten die onze ouders bezoeken. Dat geeft op zich dan ook wel weer een goed gevoel... En als je ze niet brand zijn ze ook schitterend om naar te kijken :-) 

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: