Dagelijks Woord

Zelfvoorziening & homesteading (handzalf met bijenwas en koolzaadolie)


Herken je dat misschien ook? Dat je als het koud is van die ruwe handen krijgt en als het tegen zit er ook nog kloven inspringen?

Nu wilden wij hier op Anatot het schaap met vijf poten maken :-) Oftewel alle grondstoffen van lokale oorsprong, zonder schadelijke toevoegingen en niet al te moeilijk om te maken. Hier volgt ons experiment; een huisgemaakte handzalf met bijenwas van de buren (imkerij) en koolzaadolie (gekocht) gewonnen uit zaden die in Noord-Duitsland zijn gegroeid.

Benodigdheden voor 200 ml zachte handzalf:
-Bijenwas   (geschaafd of pastilles) 50 ml
-Koolzaadolie 150 ml
-Jampot (gebruikt) inhoud tenminste 200 ml
-Steelpan
-mes of spatel

Men neme een jampot en vul deze met 50 ml aan harde bijenwas. Giet hierover 150 milliliter koolzaadolie. Zet een steelpan gevuld met water op het vuur. Plaats de pot erin en breng het water langzaam aan de kook (au bain de marie).

Let op:
Nooit de koude pot in het kokende water zetten! De overgang is dan te groot en de pot kan in zo'n geval barsten :-(

Als de bijenwas begint te smelten ga je voorzichtig roeren met een spatel of metalen mes. Eenmaal gesmolten neem je de pot uit de pan met heet water. Roer het geheel tot bekoeling. Je hoeft niet constant te roeren maar wel met grote regelmaat net zo lang tot de zalf vast en smeerbaar is geworden. 

Tijdens de bereiding ruik je de overheerlijke geur van gesmolten bijenwas die doet denken aan vers gedroogd hooi of aan kruidige bloemenweides :-) 

Deze handzalf kwam tot stand met lokale grondstoffen. Er zijn geen ingrediënten van ver ingevlogen en de verpakking is gerecycled + weer her te gebruiken. Ook zijn er geen schadelijke toevoegingen of parfums toegevoegd. Plus de zalf is gemaakt met de warmte waarmee we het huis verwarmen, oftewel op het snorrende fornuis :-)

Wat een heerlijk gevoel van voldoening geeft dat als je iets zelf maak met ingrediënten die geen grote voetafdruk achterlaten :-)

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje... 

Share this: