Dagelijks Woord

Zelfvoorziening & homesteading (vaste klusjes)


Laatst las ik ergens dat mensen die denken dat zelfvoorzienend leven een hobby is het mis hebben! En dat klopt, of je nu in meer of mindere mate eraan werkt: "het is een bewerkelijke levensstijl". Een manier van leven waaruit in onze optiek zich heel veel levensvreugde en ontspanning weet te ontvouwen op een verrassende wijze.

In veel opzichten ga je terug naar de basis. Maar ook terug naar een eenvoudiger bestaan waarin minder keuzes gemaakt hoeven te worden en tijd anders doorleeft wordt. Ook lijken dankbaarheid en voldoening een grotere plaats te krijgen. 


Zo hebben we hier van die vaste klusjes die almaar terug komen. Denk aan hout halen buiten, aanmaakhout hakken, water scheppen uit de vaart (voor de ganzen) of uit de regenwateropslag (voor het toilet & schoonmaken), verzameld te composteren materiaal wegbrengen naar de composthoop, as-lades legen, dieren verzorgen en in de vroege morgen op je knieën als eerste handeling van de dag het vuur aanmaken :-) Kan een dag mooier beginnen?

Ik probeer daar een vast systeem in te hebben zodat de dingen lopen. Dat je bijvoorbeeld niet misgrijpt. Want het is natuurlijk niet leuk als je in de vroege morgen om 10 over 5 een vuur wil maken en er zijn geen dunne aanmaakhoutjes gehakt. Dit is maar een piepklein voorbeeldje...


En hoe geweldig is het als je het toilet kunt doorspoelen met regenwater? Dat water moet uiteraard wel eerst gehaald worden!

Zijn er onder jullie lezers ook zelfvoorzienende dromers die in meer of mindere mate zo hun vaste klusjes en / of manieren hebben? Aan de rechterzijde vindt je een contactformulier als je het leuk vind om te reageren :-) 

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: