Dagelijks Woord

Afsteken en ontginnen


We hebben hier in de achtertuin de meest dikke vaste klei die je maar voor kunt stellen :-( Het is zo zwaar om deze grond te bewerken. In tijden van droogte wordt het hier steenhard en als het regent spekglad. Ook zit alles er in no-time onder, deze klei plakt namelijk overal aan vast...

Met name de vastheid maakt dat je er haast niets in gestoken krijgt. De komende jaren willen we proberen om deze grond met compost te gaan mengen en zo te verbeteren qua structuur. Dat hebben we bij onze vorige moestuin op het Groningse land ook zo aangepakt. Al was de klei daar toch iets lichter dan de soort die we hier aantreffen.

Op dit moment steken we de toplaag af (het kan niet anders) en proberen de wortels van het kweekgras en riet (!!!) eruit te krijgen. Maar ooohhh dat riet, dat is gelijk aan bamboe... Meer hoeven we daar niet aan toe te voegen. 

Wij zijn liefhebbers van stukjes natuur in stand te houden, dus voelt het naar om die plakken vette klei met groen (kleine biotoopjes) af te steken. Maar als we dat niet doen is er geen beginnen aan doordat er hier jaren en jaren stevig is door geworteld en gezaaid met onkruid, kweekgras + riet.


Voor een hoopgevend kijkje in onze moestuin van vroeger; de Hof van genade:

Link 1,   Link 2,   Link 3,    Link 4,   Link 5,   Link 6,   Link 7,   Link 8,    en Link 9 

Dat was een hele kluif lieve mensen! Maar we hadden daar ook wel een hele grote moestuin. Een gigantisch werk; het rijke resultaat mocht er dan ook zijn!

Wat jullie "daar" zagen was het resultaat van jaren en jaren werken aan de grond. Op deze manier werd die mooi los en ideaal qua samenstelling zodat de gewassen met een glimlach groeiden waar je bijstond  :-)
Onze droom is om dit weer te mogen realiseren, uiteraard niet alleen in eigen kracht. Daarom heette onze vorige moestuin ook de Hof van Genade :-) Het blijft immers genade als onze lieve Heer iets laat groeien.

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: