Dagelijks Woord

Anatot huishouding *De koolschaaf*


Kijk... dat is nu zo'n ouderwets hulpmiddel waar wij niet zonder kunnen :-) Onze koolschaaf is echt geweldig! Hij verbruikt geen stroom, is eenvoudig in gebruik en gemakkelijk schoon te maken. Dat zijn toch wel voordelen die noemenswaardig zijn. Helemaal met oog op de iets meer zelfvoorzienende huishouding is zo'n onderhoudsarm stukje gereedschap een waardevol iets.

Wij kochten hem jaren geleden (2011) in Polen op een gewone markt. Tegenwoordig zijn ze ook online volop verkrijgbaar. Tik de zoekterm "koolschaaf" maar eens in. Al zal de Poolse variant + prijs van toen niet in verhouding staan tot de prijzen online uit de kookwinkels van vandaag de dag :-(


Stel je hebt zo'n enorm grote onhandelbare ronde kool liggen. Dan zet je de koolschaaf in een afwasteiltje (of grote pan). Klem het geheel een beetje vast en beweeg de ronde kool (die je met beide handen vasthoudt) van boven naar beneden langs de mesjes. De positie van de kool bepaald hoe fijn de kool gesneden wordt. Snij je van de top recht af dan krijg je grovere stukken. Snij je schuin van de zijkant af dan wordt het mooi fijn. Dat zit in het feit "hoe" een ronde kool is opgebouwd.

Wij vonden namelijk die grote vaste kolen altijd zo lastig (door-)snijden. Maar dat probleem heb je met de koolschaaf dus niet meer :-) Uiteraard kun je ook  spitskool (en andere vormen) schaven met dit hulpmiddel!

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: