Dagelijks Woord

Anatot natuurlijke huisapotheek (hoesten / heesheid / keelpijn / verkoudheid)


Wie heeft hem niet doorlopen? De aanhoudende griep die al geruime tijd flink huis weet te houden :-(

Veel gehoorde klachten zijn daarbij: hoesten, heesheid, keelpijn en verkoudheid. Langs deze weg een klein kijkje in onze huisapotheek. Dit verhaal is slechts een snufje van hoe wij sommige natuurlijke middelen / tips toepassen. Het liefst op de meer natuurlijke manier luisterend naar het lichaam om te proberen het immuunsysteem te versterken. In het voorjaar en in de zomer proberen we zoveel mogelijk kruiden te drogen en te verzamelen die eventueel later gebruikt kunnen worden. Ook plukken we hier en daar nog wat verse kruiden.

Tips die mogelijk kunnen helpen...

-Drink bij voorkeur 2 tot 3 liter warme kruidenthee en warm water over de dag verdeeld. Probeer de kruidenthee of het warme water zo warm mogelijk te drinken. De hitte alleen al schijnt bacteriën en virussen te kunnen doden.

-Liever niet te veel of geen dierlijke eiwitten nuttigen

-Rokers; probeer het sigaretten roken te minderen / het liefst te stoppen :-)

-Cafeïnehoudende en alcoholische dranken vermijden

-Samenstelling kruidenthee / gorgeldrank
Heilzame kruiden die in een dergelijk geval goed kunnen uitpakken zijn: salie,  tijm en vlierbloesem. Deze combinatie is een echte aanrader! Neem een eetlepel van elk kruid en overgiet het geheel met een halve liter kokend water. Let op: zo heet mogelijk drinken! Afgekoeld en wel is het een prima gorgeldrank.

Vergeet de aloude kamille niet! Deze is goed toepasbaar bij keelpijn en ontstekingen van het mondslijmvlies. Je kunt er verzachtende thee van trekken en deze warm drinken plus met afgekoelde kamillethee gorgelen.

Ook gember en kurkuma zijn aanraders om thee van te trekken in tijden van griep en verkoudheid!


-Stomen
Wat ook verlichting kan brengen is het stomen met bonenkruid en dennennaalden. Neem van beiden in gelijke delen een handje vol op 2 liter kokend water. Let op dat je niet verbrand! De ideale temperatuur om te stomen is ongeveer 60 graden Celsius voor een volwassene. Leg een katoenen handdoek over je hoofd + schaal en adem ten minste 10 minuten de kruidige stoom in.

-Honing
Veel mensen denken dat een schepje honing aan kokend hete thee toevoegen gezond is. Dat is voorzeker erg lekker! Maar de gezonde eigenschappen gaan verloren als je honing boven de 38 graden Celsius verwarm. Een schepje honing in de mond nemen, goed verdelen plus rond laten glijden en daarna langzaam doorslikken is beter. Veel bacteriën, schimmels en virussen gaan kapot van rauwe honing. Het wordt niet voor niets een natuurlijk antibioticum genoemd.

-Spoelen / druppelen
Door de neus en de achterliggende holtes te spoelen (of te druppelen) met gezouten water ervaar je vaak verlichting in het aangedane gebied. Ook maakt de zoutoplossing dat de slijmvliezen wat gaan slinken. Je kan een bruikbare oplossing gemakkelijk zelf bereiden door 1 theelepel zeezout in ongeveer 200 milliliter kokend water op te lossen. Eenmaal opgelost en afgekoeld is de oplossing ten minste drie dagen bruikbaar om te spoelen (of te druppelen).

-Een kruidige warme wikkel
Maak in de zomer als je voldoende tijm in de tuin hebt staan een geneeskrachtige tijmolie. Neem hiervoor 1 deel tijmblaadjes op 2 delen biologische plantaardige olie. Laat de kruiden ongeveer 6 weken trekken in de olie in een donkere glazen fles of pot. Zeef hierna de tijmblaadjes uit de olie en bewaar de olie op een donkere koele plaats. Bij een hevige aanval van griep of verkoudheid kun je de olie op je hals en achter je oren aanbrengen. Wikkel de hals in met een dunne doek of sjawl en laat het geheel een nachtje warm intrekken.

-Frisse buitenlucht / zonlicht
Zorgvuldig ingepakt en wel is het ook goed om tijdens verminderde weerstand even frisse buitenlucht in de ademen en een eventuele zonnestraal op te vangen. Denk aan de vroegere kuuroorden :-) Natuurlijk moet je niet op de koude wind gaan zitten. Zonlicht kan je weerstand buitengewoon goed doen mede door de aanmaak van vitamine D3. Uiteraard wordt langdurig en onverantwoord zonnen hier niet mee bedoeld! 

-Uien
Een eenvoudige ui kan ontstekingsremmend en slijmoplossend werken. Ook is het mogelijk om een soort siroop en pasta te bereiden met ui en honing. Daar volgt morgen een blogbericht over...

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: