Dagelijks Woord

Homestead *ganzenei ontbijtpannenkoeken*


We maakten hier op Anatot heerlijke ontbijtpannenkoeken... Zoals het klokje thuis tikt; die kennen jullie wel! Maar zoals een huisgemaakte ontbijtpannenkoek smaakt met eigen gemalen graan (40%) en een heus ganzenei van het erf, gebakken op het snorrende fornuis dat brandde op zelf gehakt hout :-) Tja, daar zijn geen woorden voor te vinden...

In deze verhouding bakten we de koeken: 

40 % grof volkorenmeel
60 % patentbloem 
een groot ganzenei
een snuf zout
net zoveel melk tot dunne vla-dikte beslag ontstond
klein beetje roomboter om de pan mee in te vetten
een gloeiend hete koekenpan
een spatel
een soeplepel
een mixer(handmixer of elektrisch)

Hier zien jullie hoe vezelrijk ons zelf gemalen meel is:


Het beslag wordt hier altijd in deze volgorde gemaakt:
-droge onderdelen mengen
-melk beetje voor beetje erbij mixen
-ei als laatste doorheen mengen :-)

Goed mengen en niet alles tegelijk bij elkaar doen maakt een luchtig beslag zonder klontjes! 

Ganzeneieren geven prachtige gummi-achtige lichtgele koeken. Het resultaat is echt wel anders dan met kippeneieren. 

De kunst van dunne pannenkoeken bakken is de dikte van het beslag en een gloeiend hete koekenpan! Hoe dikker je beslag is des te moeilijker kun je mooi gevormde dunne pannenkoeken bakken.

Je neemt een soeplepel en schenkt een volle lepel in het midden van de pan. Als de pan goed heet is smelt de onderlaag direct vast en kun je de bovenlaag mooi uit laten glijden tot langs alle randen van de pan met een draaiende beweging. Pas omkeren als de koek vanboven volledig droog is en los komt aan de onderkant. Er moet beweging in de pannenkoek zitten!

Een beetje honing van de buren maakte dit ontbijt extra feestelijk. Dat mocht natuurlijk niet ontbreken :-)

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: