Dagelijks Woord

Stevig doorwinteren brengt schade


Terwijl het winterse weer stevig doorwinterde, beleefden wij hier een venijnig avontuur! Maar dankzij de liefdevolle hulp van onze vrienden zijn we de schrik weer te boven. Ja... soms is het woest hier op Anatot!

Onze woonkeuken bevindt zich niet in het veenhuisje maar in de voormalige garage. Deze garage is aan het huis vastgeplakt door middel van een soort gangetje. Juist daar, dwars door dat malle houten gangetje ("de broddel" door ons wel genoemd) loopt de waterleiding naar de woonkeuken. En juist hier was deze bevestigd aan een dun houten wandje met isolatie aan de binnenzijde van de gang. Zo bleef de waterleiding van buiten gezien lekker koud (???) en de warmte van binnen kon er niet bijkomen :-( Nu konden wij dit grapje nooit zien, we hadden er geen idee van. Er waren namelijk een paar schrootjes voor getimmerd. Na een hele koude nacht was het raak... De keuken wilde ons niet meer dienen met warm water :-( Deze leiding bleek bevroren te zijn...

Maar waar moet je zoeken? Waar bevind zich zo'n probleem dan? Alles was namelijk weggestopt! Uiteindelijk door de hulp van onze lieve vrienden kregen we het lek boven water. Op twee plekken was de knelkoppeling los geschoten en zat het ijs er dik bovenop. Als dat was gaan ontdooien had het achter die schrootjes 1 waterballet geworden :-( Wat een wonder! We zijn bewaard voor deze ellende en het geheel is direct anders ingedeeld. Met bijvoorbeeld isolatie tegen het dunne buitenwandje aan in plaats van andersom. Ook laten we de schrootjes tijdelijk aan de binnenzijde weg. Dat ziet er niet mooi uit, maar nu kan de warmte er wel bij :-)

Ik hoor jullie denken: "Dat komt omdat jullie geen centrale verwarming meer hebben". Maar niets is minder waar! Daar heeft namelijk nooit centrale verwarming gezeten. Het was gewoon verkeerd aangelegd :-( Nu de boel open is zetten wij er tijdens koude nachten maar een elektrisch kacheltje bij die we zo nu en dan even laten verwarmen.

En zo winteren we lekker door... Maar we zijn twee dankbare mensen; het probleem achter de schrootjes is opgelost en we hebben weer warm water in de keuken! Om het vol te houden aten we voor de klus en na de klus een lekkere appeltaart :-)


In de taart bevond zich pudding + dikke appel-compote uit de weck. Zo kwam de zomer in ons veenhuisje weer tot leven, met de heerlijke Ostfriese appels van toen :-)

Bedankt lieve D & V voor jullie liefdevolle hulp! Zonder jullie inzicht, wijsheid en kunde hadden we het nooit gered :-)

Houden jullie het allemaal nog vol lieve mensen; die koude winter?

Een EXTRA warme groet uit ons hart & ons veenhuisje... 

Share this: