Dagelijks Woord

Tuinbonen in de voorbereiding


Er zijn gedroogde tuinbonen (zaad) aangeschaft hoor :-) En wel bij de plaatselijke tuin- / landbouwwinkel; de zaak die zo'n beetje alles verkoopt wat boeren & tuinliefhebbers bezig houdt. We hebben twee soorten aangeschaft; Groenkiemende Hangdown (Leidse Hangers) en Vroege Witkiemende tuinbonen.

We moeten altijd een beetje gniffelen in die zaak... Het is de manier hoe het er aan toe gaat, dat is gewoon grappig om mee te maken :-) Je vindt er zaden die open en bloot in emmers op de grond staan + alles voor de beestjes die je met liefde houdt & de beestjes die je liever kwijt bent dan rijk. Maar ook degelijke kaplaarzen en vlijmscherp gereedschap als knipscharen en spades. De sfeer is er heerlijk ongedwongen en in niets te vergelijken met Nederlandse tuincentrums.

Het valt op dat dergelijke centrums in Nederland verlengstukjes zijn van binnen. Het buitenleven is soms aangekleed als de woonkamer. Maar "dat" hoef je hier dus niet te verwachten. Hier vindt je meer een realistisch beeld van het plattelandsleven. Je kan hier op je modderige kaplaarzen binnenstappen en geen mens die daar van opkijkt :-) Eenmaal thuis gekomen met een flinke zak zaad mochten de tuinbonen op een vochtige theedoek in een dienblad toegedekt met eveneens een vochtige theedoek bij kamertemperatuur rustig kiemen. Als eerste komt de kiemwortel dan naar buiten. Tot de dag van de kieming worden de zaden en de theedoek die de boel afdekt verneveld met een plantenspuit vol water.

Al jaren doen we dit trucje zo. Het is een mooie manier om zaden gecontroleerd te laten kiemen. Zaden die niet goed zijn haal je er dan gemakkelijk uit. Ook voorkom je dat zaden wegrotten in te koude en te natte grond buitenshuis. Vooral in vette kleigrond willen zaden als bonen nog wel eens wegrotten, wat natuurlijk enorm zonde is.

We wachten in spanning af... Laat die kiemwortel maar komen :-)

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...


Share this: