Dagelijks Woord

Zelfvoorziening & homesteading (van paardebloemwortel tot koffie)


Wij zijn geen fanatieke koffiedrinkers. Manlief al helemaal niet en ik met mate door het soms mee te drinken met bezoek of als we op visite zijn. Toch had het al geruime tijd mijn nieuwsgierigheid gewekt hoe men toch in arme tijden koffie wist te brouwen van paardenbloemwortels. Zo gezegd zo gedaan...

Je vindt informatie hierover bij de opa's en oma's die de oorlog hebben meegemaakt. Ook is er hier en daar iets over te lezen op het wereldwijde web. Zoals hieronder beschreven hebben wij hier op Anatot koffie gebrouwen van een heuse paardenbloemwortel :-)

Stel je wilt het ook eens proberen... Let op: maak nooit een drank van een rauwe ongebrande (of  niet gedroogde) wortel! Als je een gedroogde wortel overgiet met kokend water (en laat trekken) krijg je thee. Als je een geroosterde wortel behandel met kokend water krijg je koffie.

*Goed voor 1 grote mok met koffie van paardenbloemwortel*


-Graaf 1 dikke paardenbloemwortel op (of 2 kleine)
-Was de verse wortel met water schoon (grondvrij)
-Rooster de wortel boven een vuurtje zwartbruin
-Knip de wortel in kleine stukjes
-Maal de kleine stukjes wortel tot een smeuïge zwarte pasta


-Giet de inhoud van een flinke mok aan kokend water op de pasta
-Roer het geheel goed door
-Laat alles vijf minuten trekken
-Filter de koffie door een papieren filter in een mok


Drink de lauwe zwarte koffie direct op of filter de koffie boven een steelpan en warm de gefilterde de koffie nog even extra op.


Het resultaat van dit experiment was verrassend! Zo rook de geroosterde wortel zowaar enigszins naar een koffieboon. En smaakte de koffie wel degelijk hoe koffie vaak smaakt. De geur was helaas wel verdwenen na het filtreren. Maar tijdens het malen van de wortel en het overgieten met kokend water kreeg je wel degelijk even de beleving van echte koffie in je neus :-)

Een warme groet vanuit ons hart & ons veenhuisje...    


Share this: