Dagelijks Woord

Zelfvoorziening & homesteading (natuurlijke hulpmiddelen vuur aanmaken)


Het is uiteraard het mooiste om een vuur zonder kerosine- of paraffineblokjes aan te maken! Wij kopen die ook wel eens :-( We gebruiken ze alleen wanneer er weinig tijd is. Ons streven is om volledig af te komen van deze blokjes. Zoals jullie weten zijn wij lerende pioniers die onderweg zijn. Langzaam aan onderzoeken we dit soort dingen en leggen ze onder de loep...

Even terug naar de blokjes... We hebben hier ook van die prachtige ecologisch verantwoorde kokosvezel-blokjes zonder paraffine of kerosine. Alleen zijn die van ver weg ingevlogen (kokospalmen), wat ook niet ons ideaal is :-(Als we meer tijd hebben proberen we vuur aan te maken met hele dunne houtschilfers van vurenhout, die kun je gemakkelijk zelf schaven of hakken met een handschaaf of klein bijltje. Ook dunne droge strootjes en takjes helpen goed!Maar wat dachten jullie van het pluis van de Grote Lisdodde? Het staat er bij ons hier in de buurt vol mee. Deze plant is niet beschermd, in tegenstelling tot de Kleine Lisdodde! De grote variant wordt zeer hoog (tot wel twee meter) en is dik, de kleine blijft klein en slank. Een duidelijk verschil dus... Wikipedia verteld ook nog een boeiend detail dat er diverse delen van de Grote Lisdodde gegeten kunnen worden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_lisdodde 

Al is men in Nederland tegenwoordig fel tegen wild plukken...

http://www.dvhn.nl/groningen/Wild-plukken-Wat-wel-en-niet-mag-22388392.html 

In Duitsland mag dit wel. Weliswaar met respect voor de natuur, in kleine hoeveelheden en alleen voor eigen gebruik. Ook geldt de regel dat iets niet agrarisch aangebouwd of gecultiveerd of beschermd moet zijn. En er zijn bijzonder leuke plekken waar dit sowieso mag :-)

https://mundraub.org/

Berkenschors is voorzeker een prima aanmaker! Al moet je dan wel net een omgevallen of een gekapte boom voor handen hebben. Door de Betuline (olie) die in de bast aanwezig is (een harsachtige stof ) brand het vuur snel. Dennenappels branden ook redelijk goed, sommige mensen dopen ze in kaarsvet. Maar dat is geen goed idee gezien het milieu en de eigen gezondheid. Toch moet je met harsachtige stoffen altijd wel rekening houden dat ze een plaklaag in je schoorsteen / kachelpijp achter kunnen laten. Bij het maken van vuur buiten tijdens kamperen of buiten koken is dat geen probleem.Vanuit de passie om iets meer zelfvoorzienend te willen zijn sluiten wij andere chemische hulpmiddelen uit. Omdat een vuur aanmaken bij ons een steeds terugkerend iets is willen we graag iets vinden dat voor handen is binnen een niet al te grote afstand. Dat van een meer zelfvoorzienend karakter is en het milieu niet zwaar vervuild. 

Hebben jullie nog tips of bruikbare ideeën?

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: