Dagelijks Woord

De wilde keuken op Anatot *Veldzuring*


Hoe wild wil je het hebben :-) Nou... wat dat betreft zal dit een teleurstellende post worden. Er kwam slechts een rul gebakken ei van kip Tante met een klein beetje "Veldzuring" op tafel voor de lunch. Nu zou ik de toevoegingen nog vergeten; wat geraspte kaas + een piepklein teentje knoflook. Het geheel vormde een smakelijk gerechtje. Maar de gedachte achter "Veldzuring" is mooi en waardevol...

De friszure smaak van Veldzuring is bijzonder aangenaam als je er "weinig" van gebruikt. En de grote hoeveelheid Ascorbinezuur (vitamine C) maakt dit kruid interessant. Alleen moet je het in een zeer kleine hoeveelheid eten en het liefst niet meer dan 1 x per maand!

Zuring bevat namelijk ook veel oxaalzuur. Zwangere vrouwen, nierpatiënten en mensen met reuma kunnen het het best laten staan. Toch is het ongevaarlijk als je slechts een enkel blaadje eet om wat extra vitamine C binnen te krijgen of de zure smaak subtiel te willen verweven in een neutraal gerechtje. 

http://www.floravannederland.nl/planten/veldzuring 

De mooie gedachte erachter is dat je op deze manier vroeg in het jaar al iets uit het wild kunt oogsten waar veel vitamine C inzit. Temeer omdat er buiten momenteel nog geen fruit en dergelijke te vinden is. Bij ons groeit de Veldzuring in de achtertuin, vlakbij het houten huisje op palen van kip Tante en haan Meneertje.

Ook kun je gekneusde blaadjes (sap hieruit) gebruiken als je door brandnetels bent geprikt. Dat geeft een beetje verlichting :-)

Hebben jullie deze zure smaakmaker wel eens geproefd?

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: