Dagelijks Woord

Doperwtenplantjes in de grond


Eindelijk was het moment daar dat de eerste stekjes in het stukje nieuw ontgonnen moestuin mochten worden uitgeplant :-) Wat een feest!

We hebben er dit jaar heel bewust voor gekozen om veel zaden te laten ontwikkelen tot kleine plantjes NIET in de volle grond. Onze keiharde klei is hiervoor nog niet geschikt. Dus hebben we een hele grote zak (bigbag) met grond (niet bemest of iets dergelijks) laten bezorgen. In deze grond groeien de gekiemde zaden op tot kleine plantjes en die planten we uit tussen de brokken klei. Het is niet anders...Ook wordt deze aarde tussen de klei gestrooid en wordt er geprobeerd deze met een tuinklauw in te werken. Eerlijk is eerlijk, het valt allemaal een beetje tegen. De grote brokken klei zijn na een half dagje zon + wind direct harde brokken steen. Als het net geregend heeft lijkt er weer eventjes hoop te gloren. Het is donkergrijs/groen van kleur en te vast om met de hand in kleine stukken te breken. Je kunt goed merken dat deze grond jaren niet is bewerkt of ingezaaid. Behalve met onkruid dan, dat tierde hier goed!

Nog een kleine tip... vroeger hadden wij aan 1 rek altijd doperwten en peultjes staan. Maar dat was GEEN goed idee leerden we destijds. De insecten die de bestuiving verzorgden vlogen vlijtig op en neer tussen de peulvruchten. Met als gevolg dat de peultjes een harde schil hadden en de doperwten veel kleiner waren dan dat de bedoeling was. Het is dus beter om twee rekken te maken en ze goed uit elkaar te houden.

Ook moet je "vruchtwisseling" altijd goed in het oog houden, met name bij de peulvruchten:

https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/vruchtwisseling/ 

Hoe dan ook... We zijn zo benieuwd hoe de doperwtenplantjes het gaan doen op hun nieuwe stekje :-)

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: