Dagelijks Woord

Wateropvang met jasje


Drie grote IBC-kratten zijn inmiddels aangesloten om hemelwater op te vangen; voor de dieren, om het toilet mee door te spoelen, een teil (groot of klein)om te vullen voor de afwas of een kleine handwas te doen. Maar ook om de handen (jezelf) te wassen. Een heerlijk stukje zelfvoorziening is inmiddels realiteit geworden :-)

In Nederland vinden veel mensen water zo goedkoop dat ze er al die moeite niet voor over hebben. Maar in Duitsland is dat wel anders. Iedere liter water die je uit de kraan laat stromen wordt belast.

Even los van het geld vinden wij het sowieso een mooi initiatief om hemelwater in te zetten. Dure intensieve reinigingsprocessen en talloze handelingen kunnen worden overgeslagen. Wij gebruiken het leidingwater alleen om te douchen, te drinken en voor de wasmachine. Uiteraard gebruiken we ook meer leidingwater als de tanks leeg zijn. Je staat versteld hoeveel water er op een dag doorheen gaat. Dat hadden wij anders niet zo in de gaten, maar nu is dit meer inzichtelijk geworden.

Ook vonden we een uiterst mooi jasje om de kratten mee in te pakken. Het water blijft op deze manier donker en koel. Het is er speciaal voor gemaakt en voorkomt de groei van algen in de krat. Normaal zou je denken dat zwart juist opwarmt, maar dit jasje zit losjes om de witte krat heen zodat dit niet het geval is. Zelfs na een warme dag komt er heerlijk koel water uit de krat :-)

Wat is het een rijkdom, om hemelwater tot je beschikking te hebben! 

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...


Share this: