Dagelijks Woord

Kruiden drogen


Dit is de tijd (droog weer en juist moment op de kalender) om de kruidentuin kaal te knippen.  En als je het treft wordt je gewoon nog een keer getrakteerd op kruidige overdaad :-) Het hangt een beetje van het weer af, maar veel kruiden lopen na een flinke snoeibeurt gewoon weer uit.

Zo hebben we hier alle soorten "munt" voor een groot deel afgeknipt; Mojito-munt, Marokaanse munt en de Gewone Munt. Die hangen in bosjes onder het afdak  van de blokhut op de wind te drogen. Na het afknippen is eventueel vuil (grond / zand) er gemakkelijk af te kloppen / strijken. Wassen doen wij de kruiden niet, dan blijft eventueel vuil juist plakken. Ook knippen wij de stelen hoog af, de onderste steel + blaadjes zijn vaak niet bruikbaar. Na het drogen gaan de blaadjes in een pot waar ze droog bewaard worden. Hier kunnen we in de winter heerlijke thee van trekken. Momenteel drinken we veel verse muntthee :-)

De maggiplant / Lavas (Levisticum Officinale) hangt er ook tussen. Als de blaadjes hop-droog zijn malen we er poeder van in een mortier met een echte stamper. Dit sterk smakende poeder is een heerlijke smaakversterker in sauzen of soepen.

Ook is er citroenmelisse geoogst. Dat is zo'n beetje hetzelfde verhaal als dat van de munt. Hier kun je het beste in de avond thee van trekken aangezien citroenmelisse een kalmerend / rustgevend effect heeft. De sterke citrussmaak is zeer verfrissend! Ook bij allergische reacties is het nuttigen van dit kruid een aanrader. Verder kun je de verse blaadjes over de huid wrijven als anti-muggenmiddel.   

En nu maar hopen dat de bosjes goed opdrogen :-)

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: