Dagelijks Woord

Nog meer mogelijkheden met peultjes



Ja hoor, er zijn nog meer mogelijkheden met verse peultjes...

Vorige week schreven we jullie over wat wij met onze vers geoogste peultjes doen. Toen kwam daar zo'n leuke reactie op via de mail van Janneke met een heerlijk recept daarbij :-) Waarvoor nog hartelijk dank Janneke! Zie hieronder nogmaals het bericht waarop we dit recept kregen toegestuurd:

http://landleveninostfriesland.blogspot.com/2018/06/peultjes-en-de-mogelijkheden.html

Graag delen we Janneke's recept hier op onze weblog, want dit is er 1 om te onthouden :-)

Benodigdheden saus (genoeg voor 3 a 4 personen) voor ovenschotel met verse peultjes:

*1     ui
*1     eetlepel kerriepoeder
*4     fijn gesneden bolletjes gember (uit siroop / 5 bolletjes is ook erg lekker)
*1     dl sinaasappelsap
*1,5  dl kippenbouillon
*200 gram roomkaas
*eventueel wat maizena als bindmiddel

Verdere benodigdheden: 

*verse peultjes
*kipfilet (bijna bevroren)
*geraspte oude kaas
*peper  & zout voor het op smaak brengen van de kipfilet

Warm de oven voor op 200 C. Neem flink wat vers geplukte "kort gekookte" peultjes (2 minuten koken) en leg deze op de bodem van een ingevette ovenschaal. Snij een bijna bevroren kipfilet in dunne plakjes (3 mm). Verdeel deze plakjes over de peultjes. Maak de saus met de hierboven genoemde benodigdheden in een wokpan. Fruit eerst een fijngesneden ui, voeg hier kerriepoeder aan toe en bak dit even kort op. Voeg nu de sap en de bouillon toe en roer voortdurend, breng net aan de kook. Voeg de roomkaas toe en laat deze onder roeren smelten en mengen. Gebruik eventueel wat maizena om de saus nog iets in te dikken. Giet de saus over het peultjes- / kipmengsel heen. Strooi geraspte kaas over het geheel. Bak de ovenschotel in 20 tot 30 minuten gaar.

Stel je gaat het ook proberen: "Geniet ervan!"...

Ook hoorden we dat de mensen hier in Ostfriesland vroeger als kind gebakken peultjes met daaroverheen suiker gestrooid aten. De suiker smolt en karramelliseerde ietwat beneden aan de zijkanten. Voor het bakken was de pan uiteraard ingevet met roomboter. 

Misschien loopt het water jullie ook wel in de mond :-)

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: