Dagelijks Woord

Oogstweekend, de aardbeien (1)


Het afgelopen weekend, dat vrijdag al werd ingezet bestond uit oogsten! Heel veel plukken, schoonmaken en verwerken. Het leek wel een fabriekje, hi hi...

Zo werd er allereerst een afwasteiltje vol met aardbeien geplukt uit het kleine veldje aan de zijkant van de blokhut. Tussen de aardbeienplanten staan grote sprieten met late frambozen te wiegen. Die stonden er al toen wij hier kwamen wonen. Verder staat er behoorlijk wat onkruid tussen :-( Maar de aardbeien lijkt het niets te deren :-) Als je daar nu rigoureus zou gaan wieden sta je op de vruchten en maak je de planten kapot. Dus we laten het voor even maar zo. Ook is het een grappig bijverschijnsel dat de rijpe vruchten nu zacht landen en schoon blijven. Ieder nadeel heeft zo zijn voordeel... :-)


Eerder maakte de vrouw des huizes hier al heel veel heerlijke vlierbloesemsiroop, volgens de ouderwetse regeltjes met suiker. Ook werden er wat proefjes ingezet met minder suiker en zonder citroensap, ook naar aanleiding van een reuze interessante weblog :-) Maar met voldoende suiker erin verwerkt weet je zeker dat je een siroop in huis hebt die goed "houdbaar" is, hierbij hoef je de weckpan niet in te zetten. Ik maakte de grote kluit met "vlierbloesemsiroop" zoals Diana en haar mooie site hem voorschrijft.

https://www.mooiemoestuin.nl/vlierbloesem/ 

En met behulp van deze overheerlijke siroop werd er aardbeien- / vlierbloesemsorbetijs gemaakt...


1200 gram schoongemaakte aardbeien
700 ml vlierbloesemsiroop
sap van een hele biologische citroen

Allereerst werden de aardbeien gewassen in een vergiet en erna van kroontjes ontdaan. Vervolgens werden ze samen met de siroop en sap gepureerd tot een geurige zoete moes. Niet lang daarna werd er ijs van gedraaid met de eenvoudige ijsmachine die we hebben. Dit is slechts een bevroren bak met een dubbele wand (vloeistof er tussenin) en een mengpaneeltje dat ronddraait. Tegenwoordig kun je ook hele ingewikkelde dure apparaten aanschaffen maar wat ons betreft werkt deze goed genoeg. Uiteraard kun je ook ijs maken met de hand door het 3 uur lang elke half uur te roeren als het in de vriezer staat.

Er werd een bakje voorgeproefd en het overige sorbetijs verdween in zogenaamde BPA-vrije (geen weekmakers) vormpjes. Voor nu hebben we heerlijke zelfgemaakte ijsjes in de vriezer liggen. Totaal werd er bijna 2 kilogram sorbetijs gemaakt :-) Uiteraard kun je ook suikervrije ijsjes maken met gepureerde aardbeien en stevia-druppels. Dat hebben we hier nog niet geprobeerd. Hoe dan ook... we verheugen ons op een warme zomer met lekker koud sorbetijs!

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: