Dagelijks Woord

Koolrabi geschaakt


Het was de hoogste tijd om onder het fijnmazige net te duiken en de koolrabi "voorgoed" te schaken :-) We hebben het welgeteld de afgelopen weken 6 x gegeten. Dat is best veel te noemen! Wat er nu nog stond moest hoognodig uit de grond aangezien deze kleine kooltjes anders "houtig" worden.

Na nog een laatste blik onder de kop "koolrabi" in het oude kookboek werd er inspiratie opgedaan voor een laatste gerecht, zie hieronder hoe het allemaal begon:

http://landleveninostfriesland.blogspot.com/2018/06/kookboek-uit-grootmoeders-tijden.html

Mathilde van het oude kookboek adviseerde echter een geheel ander recept dan dat er hier gekookt werd, maar het idee ontstond wel door haar visie op deze bijzondere groente. Haar recept bestond namelijk uit een ingewikkeld verhaal van het uithollen van deze kleine ronde kooltjes. Deze ze vervolgens te vullen met twee soorten zeer fijngesneden vlees + 1 soort vis (alles door elkaar) met nog wat glazig gebakken fijn gesneden uien erbij. Samen geplakt door een papje van losgeklopt ei. Gekruid met zout en peper. Staand in een dikke pan met een deksel erop gevuld met een laagje runderbouillon, alvorens de pan te hebben ingelegd met  plakjes spek. Dit geheel zou enige tijd moeten smoren, net zolang tot de groente en het vlees gaar zouden zijn.


De hoeveelheid vlees + zoveel verschillende soorten is wat ons betreft ietwat overdadig. Kennelijk had men destijds door de slacht soms ineens heel veel verschillende stukken en soorten vlees. Dat is in onze huishouding  van vandaag de dag niet meer aan de orde.

Hier werden een stel koolrabi's in stukken gesneden en gekookt in runderbouillon. Er werden een paar uien glazig gebakken. Ook werd er een romige aardappelpuree gemaakt en een overschaal met plakjes spek ingelegd. In een grilpan werden twee stukjes karbonade (varken) gebakken en in stukjes gesneden. De ovenschaal die met met spek ingelegd was kreeg een laagje aardappelpuree, hierop de gare koolrabi met ui, daar bovenop het fijngesneden vlees, afgedekt met een laagje aardappelpuree + nog een paar plakjes spek. Het geheel ging nog even een kwartiertje de oven in (180 graden Celsius) om de smaken nog even goed door te laten trekken.


En de allerlaatste koolrabi's verdwenen in een vleesvrije soep:

http://landleveninostfriesland.blogspot.com/2018/06/dauwverse-koolrabisoep.html 

Deze soep in glazen potten werd in de vriezer gezet. Vroeger heb ik ook best veel soep geweckt. Maar deze hoeveelheid was iets te weinig om een hele weckpan mee te vullen. Op deze manier werkte het voor nu iets sneller en heb je in drukke tijden ook snel weer een heerlijke gezonde soep op tafel.

Liefs vanuit ons hart & ons veenhuisje...

Share this: