Dagelijks Woord

Warme maaltijden van de afgelopen week


Zie hier een OVERZICHT van de warme maaltijden die we de afgelopen week mochten genieten en nog gaan eten (zaterdag & zondag).

Met *sterretjes* is aangegeven dat de groenten of producten uit onze moestuin of van ons eigen erf (eieren) komen. Misschien vinden jullie het leuk om een kijkje te nemen in ons weekmenu? 

Zoals jullie zien proberen we zoveel mogelijk te eten vanuit een zelfvoorzienend karakter :-)


MAANDAG aten we de spits af met huisgemaakte pompoenpuree + rauwe *snijbiet = een smakelijke groentepuree. De *pompoen (Uchiki Kuri) werd gegaard in de oven bij ongeveer 200 C +/- 30 minuten. De gegaarde *pompoen werd vervolgens met een staafmixer + een scheutje room tot een smeuïge puree gemalen. Daarna gekruid met een snuf nootmuskaat (vers geraspt van een noot). De groene delen (niet de middennerf) van de *snijbiet werden zeer dun gesneden en rauw door de puree heen gemengd. Vervolgens werd er oude kaas geraspt en ook door het geheel geschept + enkele *eieren gekookt. De Puree mocht in een kleine ingevette ovenschaal worden geschept, bovenop werden de doorgesneden *eieren gedrukt. Over de top werd nog een dun laagje geraspte oude kaas gestrooid. Ook werden er enkele kleine biologische *aardappels in de schil gekookt en doorgesneden. De ovenschaal plus *aardappels mochten met een klein beetje zeezout op een bakplaat terug de oven in om nog even lekker te bruinen :-)


DINSDAG aten we gele *courgette in dobbelsteentjes gesneden en kort gewokt. Daarbij aten we gemarineerde kalkoenfilet (marinade: drie eetlepels ketjap manis / een theelepel korianderpoeder / een halve theelepel komijnpoeder / 3 tenen *knoflook uitgeperst / scheutje citroensap / vingerkootje verse gember zeer fijn gesneden) die gaar gebakken werd in een wokpan. Ook werd er een vervanger gemaakt voor kant en klare pindasaus uit de winkel:

Vervanger pindasaus 

Zo bereiden we deze saus al geruime tijd. Dat kunnen jullie wel zien aan het recept op onze voorgaande weblog, van toen we nog in Nederland woonden. Als laatste werd er nog Duitse Spaetzle aan toegevoegd. Je kunt deze ook prima zelf maken:

Deutsche Spaetzle 


WOENSDAG aten we vers geoogste *worteltjes met ouderwetse puree van eigen *aardappelen.  Een stukje gebakken kipfilet met Italiaanse kruiden + extra verse *oregano maakte het menu compleet.DONDERDAG viel de keus op een zelf verzonnen ietwat vreemde salade. Een heleboel kleine *komkommertjes werden in stukjes gesneden met flink wat blad van de *oost-indische kers erbij + een handje vol jonge *snijbiet. Al het bloedgroen werd goed fijn geknipt met een scherpe schaar. Vervolgens werd er een beetje Belgische (zure) mayonaise doorheen geschept. Daarbij werd een gezonde rijst geserveerd en kleine gehaktballetjes (rundergehakt) met dezelfde marinade gekruid als de kalkoenfilet van afgelopen dinsdag. Uiteraard mochten de eetbare *oost-indische kersbloemen niet ontbreken :-)

VRIJDAG mocht er pizza gebakken worden :-) Alles wat los en vast zit uit de moestuin ging erop. Denk aan *ui, *courgette, *snijbiet. De tomatenpuree + blikje tomatenconcentraat kwamen uit de winkel. De geraspte kaas was van de kaasboer (boerenkaas / belegen). Het deeg voor de pizzabodem zal ik later nog wel eens beschrijven.

ZATERDAG, vandaag zijn we van plan om van de BBQ te eten. We leggen naast wat vlees ook graag plakken *courgette op de BBQ. Daarnaast eten we een koude aardappelsalade. Een paar *aardappels gekookt en in dobbelsteentjes gesneden worden gemengd met een beetje mayonaise, een ingemaakte *augurk (in stukjes gesneden) en fijn geknipte *bieslook als laatste. Peper en zout brengen het geheel op smaak.

ZONDAG staat er op de planning om een zelfgemaakte vleesvrije maaltijdsoep te eten. Ik probeer deze zaterdag al te koken zodat we zondag lekker uit kunnen rusten. Welke soep het gaat worden hangt af van wat er oogstbaar is / of opgegeten moet worden.

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...


Share this: