Dagelijks Woord

Hildegard von Bingen / kloostertuinen


Mogelijk zal het jullie de wenkbrauwen fronsen? Wie is deze vrouw en waarom krijgt ze een plaats op deze dag hier op een simpele blog te Ostfriesland? Allereerst een kleine kennismaking met deze bijzondere vrouw:

Bronvermelding:
Hildegard van Bingen introductie

Hildegard werd geboren in 1098 in een voorname familie, wonend op een heus slot; "Bermersheim" genaamd. Echter haar opvoeding genoot ze niet thuis in de schoot van de familie maar deze werd door ene Jutta van Spanheim op zich genomen. Een kluizenares die in een speciale ruimte woonde die aangebouwd was tegen de kerk van een klooster (Disibodenberg). Hildegard werd door haar onderwezen in de Latijnse taal, de Katholieke zanggebeden en in de geneeskunst van die tijd. Toen Jutta stierf werd Hildegard verkozen tot bestuurster van het nonnenkloostertje dat was ontstaan. Haar geestelijk leven was bijzonder opmerkelijk te noemen. In 2012 is ze dan ook door de paus heilig verklaard. Tot zover een korte blik in haar persoonlijk leven.


Waarom Hildergard hier een plaats krijgt vandaag is omdat ze ook veel kennis had van kwalen en de daarbij toe te passen geneeskrachtige kruiden. In de natuurlijke geneeskunde wordt haar naam nog altijd genoemd als het gaat om kruidenwijsheden. Hieronder zien jullie een Duitstalige site waarin enkele kruiden zijn uitgewerkt volgens haar gedachtegoed. Ook is een deel van haar wijsheden wetenschappelijk onderzocht en beproefd. Sowieso kent Duitsland een boeiende kloostercultuur met de daaraan verbonden kruidentuinen en hun toepassingen.

Hildegard von Bingen gewurze / krauter Graag zouden wij onze kruidentuin in de toekomende tijd nog wat meer uitbreiden. Het is daarom uiterst interessant om dit soort boeiende mensen eens onder de loep te nemen en van hun opgedane kruidenkennis te leren. 

Wij zijn eens bij de onderstaande kruidentuin beland, niet heel ver bij ons huis vandaan gelegen. Vooral in het voorjaar en in de zomer is dit plekje het bezoeken meer dan waard. Je kunt ook schitterend wandelen in deze omgeving :-)

Kloster Ihlow klostergarten 

Is er wellicht 1 van jullie die een mooie klooster-kruidentuin kent die het bezoeken waard is?

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...


Share this: