Dagelijks Woord

Homestead *Flap met appel en rabarberjam*


In het voorjaar wordt er hier altijd een grote portie jam gekookt, met name van rabarber uit de eigen tuin. Door hier een opengesneden vanillestokje in mee te koken krijg je werkelijk de meest kostbare jam ooit :-) Het hele verdere jaar door smullen wij hier heerlijk van...

Ook eten we nog altijd van onze eigen appels. Tot de verbazing zijn ze nog in goede doen. Als je de rotte enkeling maar op tijd uit de krat vist. Omdat we niet al onze appels uit het vuistje kunnen eten wordt er rond het weekend vaak iets mee gebakken. En wel met de meest rimpelige exemplaren.  

Door onze geschilde en in stukjes gesneden appels te mengen met een beetje huisgemaakte rabarberjam ontstond echt een verrukkelijke combinatie. En door dit mengsel vervolgens in een stukje bladerdeeg te verpakken was het cirkeltje rond :-)

De vanille en geleisuiker vallen alleen wel uit de toon qua lokale ingrediënten of zelfvoorziening. Daarom plaatsen we dit recept onder de noemer "homestead" en niet onder de indeling "zelfvoorziening". Het verschil zit in het feit dat niet alle producten van het eigen erf of uit de nabije omgeving komen (lokaal). Maar dat het wel een huisgemaakt product betreft, grotendeels gevuld met "waar" uit de eigen tuin.
Heel letterlijk gezien staat het Engelse woord "homestead" voor boerenhoeve. Het werkwoord "homesteading" wordt gebruikt voor activiteit vanuit deze locatie. Dus het beheren van een boerenhoeve in meer of mindere mate.

Ten diepste is het woord zelfvoorziening daar weer een beetje aan verbonden. Op de "homestead" wordt namelijk veel gebruik gemaakt van eigen verbouwde groenten en fruit. Ook is het de plek waar dieren worden groot gebracht en / of verzorgd. Plus het principe ruilen en handelen past in dit plaatje.

Even terug naar de kostelijke "flap"... Bladerdeeg is trouwens heel goed zelf te maken! Het hieronder genoemde recept is aan te bevelen:

Rutger bakt bladerdeeg 

Stel... je hebt ook rabarber tot je beschikking? Kook hier in het seizoen gerust een extra portie jam van! En gebruik deze jam te samen met appel in een jasje van bladerdeeg op een grauwe winterdag. De kans bestaat dat het zonnetje dan gaat schijnen :-)

Een warme groet uit ons hart & ons veenhuisje...


Share this: