Dagelijks Woord

Homestead *Limonadesiroop met munt en spar*


Het verhaal van onze huisgemaakte limonadesiroop met munt en jonge sparrentopjes is een apart verhaal :-) En het word nog aparter doordat er na het aanlengen van de siroop met water een scheutje zure rabarbersap doorheen gaat. Nee, dit gaat niet door de siroop in de fles zelf. En dat heeft alles te maken met de houdbaarheid. De siroop "zonder" rabarbersap is lang houdbaar, tot wel enkele maanden na de bereiding. Na openen moet je het in de koelkast bewaren en moet het binnen enkele weken worden opgemaakt. Indien je flessen gebruikt die geschikt zijn om te wecken is het mogelijk om de limonade 30 minuten te wecken bij 90 graden Celsius. Dan is het voorzeker een jaar gesloten en wel houdbaar.Om limonadesiroop op te frissen wordt er vaak citroensap toegevoegd. Wat een verschil is het als je dit niet toevoegt! Gisteren schreven we jullie al dat wij rabarbersap gebruiken in plaats van citroensap. Bij deze limonade hebben we dat dus toegepast. En het is overheerlijk :-) Sowieso is de combinatie van munt en spar erg lekker.


Op deze manier kom je weer wat dichter bij huis qua ingrediënten en de iets meer zelfvoorzienende droom. Alleen de suiker komt niet van het eigen erf, die komt trouwens wel uit het noorden van Duitsland. Zo af en toe vinden wij het niet erg om van een beetje suiker te genieten. We zien zo'n glas speciale limonade als een traktatie :-) Normaal gesproken drinken we hoofdzakelijk kruidenthee van eigen bodem.


Nodig voor 2 liter limonadesiroop munt / spar:

-60 gram Marokaanse muntblaadjes (geen stelen)
-60 gram jonge sparrentopjes (frisgroene zachte uiteinden)
-1 kilo fijne kristalsuiker
-1500 milliliter waterHoe maak je limonadesiroop van munt en jonge sparrentopjes?

-Breng 1,5 liter water aan de kook
-Weeg 1 kilo suiker af
-Voeg suiker toe onder roeren
-Opgelost?
-Pan van vuur nemen
-Muntblaadjes en Sparrentopjes toevoegen aan hete siroop
-Laat geheel afkoelen
-Zeef afgekoelde siroop door neteldoek boven schaal
-Giet siroop in brandschone afsluitbare flessenBereiding van munt / sparlimonade:

-Neem een laagje siroop in glas (afhankelijk van hoe zoet je het wilt drinken)
-Vul dit aan met water
-Doe er een scheutje rabarbersap bij
-Goed mengen!Rabarbersap kun je winnen door deze koud te persen in een sapcentrifuge of kook in stukken gesneden stelen rabarber in een bodempje (heel weinig) water. Giet geheel door fijnmazige zeef en druk het geheel goed uit. Deze zure rabarbersap is in de koelkast 3 dagen houdbaar. Het is goed in te vriezen in een ijsblokjesvorm. Je kunt dan een kleine hoeveelheid sap gemakkelijk toevoegen.

Een warme groet uit ons hart en ons veenhuisje... 

Ps. We zijn voor een klein poosje "off-line" in verband met een paar vrije dagen :-) Dan weten jullie waarom hier zo stilletjes is. Tot spoedig lieve mensen!Share this: